Naposledy aktualizováno 12 května, 2019
Ortodoxní vyznavači chyť a pusť a Pusť mi prominou, ale musím se podělit nejen o své zážitky od vody, nebo výrobou dipů, ale i o různé recepty a dnes přišel na řadu můj osvědčený recept na rybí salát.
Tak tedy co potřebujeme za ingredience:
- 1 sklenice 8% ocet
- 5 kuliček celé nové koření
- 200 g majonéza
- 1 ks kapr
- 100 g bílý jogurt
- mletý černý pepř
- 3 sklenice voda
- 3 kuličky jalovec
- 10 kuliček celý pepř
- 1 sklenice sterilovaná zelenina
- 2 ks cibule
- 4 plátky citron
- 3 ks bobkový list
- sůl
Postup přípravy
Vykuchaného a očištěného kapra (váhově do 2 kg) prosolíme a necháme 15 minut odležet. Poté kapra 10 minut povaříme v nálevu, který připravíme smícháním 3 sklenic (300 ml) vody, 1 sklenice 8% octu, 1/2 lžičky soli, 10 zrnek pepře, 5 kuliček nového koření, 4 plátků citronu, 3 bobkových listů a 3 jalovčinek. Kapra ponecháme v hrnci a po vychladnutí uložíme na 48 hodin do chladničky.
Naloženého kapra vykostíme, nakrájíme a dáme do mísy. 2 velké cibule velmi jemně nasekáme, dáme do sítka a spaříme vroucí vodou, aby se vyplavily silice. Cibuli přidáme ke kaprovi.
Jednu zeleninovou směs scedíme (Kunovjanka, Hradišťanka nebo Moravanka), větší kousky zeleniny nakrájíme na kostičky a vsypeme do mísy. Vše promícháme s majonézou a jogurtem. Rybí salát v závěru osolíme a opepříme podle chuti.
Rybí salát z čerstvého kapra podáváme s pečivem. Jde to celkem rychle, jen je třeba mít strpení s odležením kapra v nálevu.
Doufám, že vám bude chutnat!
Petrův zdar Petr